ÇOBANKAYA (ŞUHUT) KÖYÜ
|
Konya ili Ilgın ilçemizin 17.km kuzey doğusunda, Konya iline uzaklığı 105 km, Ilgın ilçesine 15 km uzaklığında Karadağ, Bağ tepesi ve Gavur dağı arasında düz ve kıraç bir arazi üzerinde kurulmuş 124 haneli, 2000 yılı nüfus sayımına göre 369 nüfuslu bir köydür.
Köyün tarihi hakkında kesin bilgiler bulunmamasına rağmen, çevrenin en eski köylerinde biridir. Yalburt yaylası ve Hitit yazılı kayaları eski adı Şuhut olan köyün 8 km kuzeyindedir. Köyde hayvancılığın yaygın olması ve bölgenin kayalık dağlarla çevrili olması nedeniyle kesin olmamakla beraber resmi kayıtlarda 1967 olmakla beraber 1957 yılında köyün adı Çobankaya olarak değiştirildiği bilinmektedir. Rivayete göre, Osmanlı döneminde bu köyde bir Yörük beyliği vardır. Askere gidecek yöre gençlerinin Şuhut Beyliğine gelerek “Ak-Kara” çektikleri, “Ak” çekenin o dönem için askere gitmediği anlatılmaktadır.
Yalburt, Ağıllar, Armudun Burnu, Vahit' in kuyu mevkiindeki eski mezarlık, köyün güneyinde Gavur mezarları köyün ören yerleridir. Ayrıca köy içindeki Hüyük tepesi sit alanıdır. Yalburt, Hüyük tepesi ve Boztepe'deki Hüyük bir üçgen oluşturmaktadır. Eski zamanlarda bölgenin bu konumu sayesinde, Karaköy' deki Çetminin Kale, Ağlar Köyü ve Ilgın arasında ateşle haberleşme gerçekleştirildiği rivayet edilmektedir.
Toprak damlı geniş avlusu bulunan evlerde yaşayan halkın geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. 35000 dekar merası vardır. Köyde üretilen süt, sütçülere satılmaktadır. Ayrıca üretilen peynir, Ilgın pazarında satılır ve aile içinde tüketilir. Hayvancılığın gelişmesi için 1 boğa damı ve 3 adet köy boğası vardır. 40000 dekar ekilir arazisi vardır. Buğday, arpa, nohut, kimyon mercimek üretilir. Az miktarda özel çabalarla kuyu suları ile şeker pancarı da üretilir. Köyde 80 traktör, 2 kamyonet, 2 minibüs, 50 özel otomobil vardır. Köy konağı, ziraat grup teknisyenliği binası, selektör binası bulunan köyde Çevre Bakanlığı'nın katkılarıyla yapılan tuvalet mevcuttur. Ayrıca kapatılmış 2 mermer ocağı vardır. Aktaş mevkinde çıkarılan camın ham maddesi işlenmek üzere fabrikalara taşınmaktadır. 2 sınıflı 2 lojmanı olan bir okulu, bir cami, bir imam, bir imam evi vardır.
Yukarı mahalle, Aşağı mahalle ve Karadağ mahallesinde yaşayan sülale isimlerinden bazıları; Adıgüzeller, Ali Babalar,Ali Beyler, Beyler, Beyinoğulları, Çakallar, Dervişler, Eminecikler, Faki Oğulları, Guldurlar, Güloğullar, Hacı Hafızlar, Hatice Bacılar, Haytalar, Halil Ağalar, Hüsnüler, İbrahim Çavuşlar, Kara Beyler, Kara İbrahimler, Kara İmamlar, Kara Fatılar, Kara Veliler, Koca Mehmetler, Körler, Köseler, Mustafa Çavuşlar, Neziveler, Osmanlar, Osman Çavuşlar, Patırlar, Sarı Ahmetler, Savranlar, Süleyman Çavuşlar, Taş Çeneler, Ümmetler, Vahitler ve Yavaşlardır.
Arazi yapısı, fazla engebeli değildir ve kıraçtır. Erozyonun önlenmesi ve çevrenin güzelliği açısından ağaçlandırma çalışmaları mutlaka yapılmalıdır. İçme suyu Yalburt' tan ve 2 Km kuzeyde Bağ tepesi mevkinde Köy Hizmetleri'nin 1986 yılında açtığı sondaj kuyusundan dalgıç pompa ile depoya alınarak kapalı şebekeyle evlere dağıtılmaktadır. Hayvanların sulanması için her evde sondaj suyu mevcuttur.
Köyün Sorunları: Hitit yazılı kayalarının bulunduğu sit alanına giden 8 km'lik yolun asfaltlanması, Sağlık Ocağı ve Ziraat Grup Teknisyenliğinin personelinin tamamlanması. Arazilerin sulu tarıma geçirilmesi, Merkez köy olması nedeniyle ilköğretim 2. kademeyi kapsayacak şekilde bir ilköğretim okulunun açılması.